Dorostenci podlehli Slavii 1:2. Pražanům se ve druhé půli povedl obrat

2. 9. 2024   |   Matouš Kosek
V pátém zápase sezóny přivítali hradečtí mladíci na Bavlně pražskou Slavii. V prvním poločase šli Východočeši po krásném průniku Vaňka do vedení a do šaten se odcházelo za stavu 1:0. Ve druhém poločase však Votroci nedokázali proměnit šance, které si vytvořili, a po gólech na začátku a konci závěrečného dějství utrpěli první porážku sezóny.
4. kolo, neděle 1. 9. 2024, 10:00

FC Hradec Králové

SK Slavia Praha B

1:2
1:0

Branky: 19. Vaněk – 57. Filippov, 85. Janota.
Rozhodčí: Nenadál – Schmeiser, Valihora.
Žluté karty: 21. Vaněk, 90. Brož – 6. Janota.
Diváci: 100.

FC Hradec Králové:

Novotný – Metlický (86. Brož), Novák, Safir, Sejkora (86. Halama), Pavlík, Mokrejš (35. Polák), Ponikelský (46. Moravčík), Binar, Žalud (61. Okeke), Vaněk.

SK Slavia Praha B:

Kalanin – Herák, Janota, Hubička, Ferenc (46. Červenka), Holub (83. Mašek), Filippov, Korenc, Németh (46. Klepáč), Březina (77. Baroš), Kozhushko (59. Horváth).



Reportáž

Po individuální akci šli Votroci do vedení

Vstup do utkání sedl lépe hostům, kteří se dokázali několikrát probít do šestnáctky domácích. Hradecká obrana však zůstala pozorná a uhasila všechna nebezpečí u brány Novotného. Votroci vystrčili drápy na konci první desetiminutovky, kdy sešívaná obrana zblokovala Binarův pokus zpoza vápna až v poslední možný moment. Další ofenzivní výpad svěřenců Bohuslava Pilného táhl po pravé lajně tandem Ponikelský – Žalud. Druhý jmenovaný hledal centrem do vápna nabíhajícího Binara, defenziva Slavie však míč do nadějné pozice projít nenechala.

V 19. minutě se individuální akcí blýsknul Lukáš Vaněk. Na pravé straně si přebral míč, obešel tři soupeře, namířil si to od lajny do vápna, kde se zbavil dalšího hráče a svůj majstrštyk korunoval střelou na bližší tyč – 1:0. Vzápětí mohla Slavia vyrovnat, Březinova rána z hranice šestnáctky proletěla jen těsně vedle pravé tyče Novotného kasy. Ve druhé polovině prvního poločasu se Votroci, spokojení se stavem utkání, bránili útočným výpadům Pražanů. Největší šance hostů přišla v poslední minutě prvního dějství, kdy se po centru z pravé strany nacházel na zadní tyči osamocený Németh, skákavý míč ale zkrotit nedokázal a obrana ho stihla odpravit do bezpečí. Do šaten tak odcházeli Východočeši s nejtěsnějším vedením.

Slavia udeřila na začátku i konci druhé půle

Poločasová pauza Votrokům prospěla, po návratu na hřiště okamžitě vybojovali roh, který se po signálu dostal k Binarovi, jenž z nadějné pozice pálil těsně nad břevno. Pět minut poté vypíchl Polák míč před brankářem Kalaninem přímo na nohu Moravčíka, který trefil jednoho z obránců zastupujícího vyběhnuvšího gólmana. Pak ale přebrala otěže zápasu Slavia, ta několikrát zahrozila výpady po pravé straně a následnými centry, její zakončení však končila nad hradeckou bránou.

Nad bránou bohužel neskončila střela z 56. minuty po další akci Pražanů. Centr do šestnáctky odehrála obrana Hradce pouze k Patriku Filippovovi, jenž přízemní střelou ke vzdálenější tyči srovnal stav utkání. Vyrovnání výrazně zamíchalo kartami, oba týmy se pokoušely strhnout vývoj zápasu na svou stranu, k vidění tak byla hra nahoru dolů se spoustou šancí. Okeke se dvakrát snažil překonat gólmana Kalanina, ten však z obou situací odešel vítězně. Další šanci vrátit Votrokům vedení měli Moravčík, Binar a Okeke, situaci tři na dva ale nevyřešili správně a k zakončení se vůbec nedostali. Největší šance domácích přišla v 81. minutě, Okeke si zpracoval centr, odpoutal se od obránce a naservíroval Polákovi přihrávku do běhu. Ten na nic nečekal, a pálil z první, proti jeho parádní ráně se však fantastickým zákrokem vytáhl Kalanin.

Zahřmělo tedy na druhé straně. V 85. minutě centroval po zemi do vápna Klepáč, jeho přihrávka prošla téměř až po brankové čáře a na zadní tyči našla svého adresáta, jímž byl Šimon Janota, který doklepl míč do odkryté svatyně. Šanci na srovnání měli domácí o tři minuty později, kdy se po rohu zkoušel koníčkem prosadit Okeke a Kalanin měl co dělat, aby jeho skákavý pokus vytěsnil mimo tři tyče. V poslední minutě čelili hráči Slavie volnému přímému kopu, Binar ale výrazně přestřelil. Po gólu v závěru a neproměněných šancích ve druhém poločase tak dorostenci okusili první porážku sezóny, když doma padli s Pražany 1:2

Ohlasy

Hodnocení Bohuslava Pilného

„Soupeř byl velmi dobrý, proti nám hráli šikovní mladí kluci, kteří byli celý zápas silní na míči. My jsme se po skvělé individuální akci Vaňka dostali do vedení, poté se nám ale hra začala z různých důvodů rozpadat. Byli jsme tedy rádi, že jsme první poločas nějak dohráli. Potom jsme měli dobrý vstup do druhé půle, bohužel následovala fáze, kdy měl šance soupeř. Ty naštěstí neproměnil, ale paradoxně z té nejmenší nakonec skóroval. Posledních dvacet minut to bylo buď my, nebo oni a vypadalo to, že to urveme spíš my. Brankář soupeře ale předvedl výborné zákroky a my jsme na konci inkasovali, proto nebereme ani bod. Teď musíme jet dál – soustředit se na další utkání, které hrajeme ve středu.“

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Reportáž

Votrokům to nevyšlo ani v Jablonci, na body zvenku tak nadále čekají

Aktuální zprávy

Lístky na Sigmu v prodeji. Získejte je za poloviční cenu díky Víkendu otců

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků