Sen o Evropě se rozplynul, Hradec padl v Boleslavi 1:3

31. 5. 2024   |   Lukáš Foff
Až v posledním možném zápase skončil hradecký sen o postupu do pohárové Evropy. Votroci na dobře známém trávníku v Mladé Boleslavi nezačali dobře a v prvním poločase inkasovali dva góly a červenou kartu k tomu. Tentokrát v oslabení zázrak nedotáhli a nakonec prohráli 1:3, když z penalty snížil Lukáš Čmelík. V hledišti však černo-bílí příznivci předvedli kouzla.
utkání o Evropu, pátek 31. 5. 2024, 18:00

FK Mladá Boleslav

FC Hradec Králové

3:1
2:0

Branky: 13. Mareček, 45+1. Kostka, 54. Matějovský (pen.) – 83. Čmelík (pen.)

Rozhodčí: Berka – Kubr, Váňa

Žluté karty: 83. Jawo, 90+1. Kubista, 90+4. Sakala  – 43. Krejčí, 90+2. Hais, 90+5. K. Spáčil

Červené karty: 42. Klíma

Držení míče: 54 % : 46 %. Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 5:2.
Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:17.
Diváci: 4173.

FK Mladá Boleslav:

Trmal – Král (30. Kostka), Suchý, Karafiát (85. Kubista) – Kadlec, Matějovský (85. Žitný), Sakala, Suchomel – Mareček (70. Solomon), Ladra (70. Kušej) – Jawo.

FC Hradec Králové:

Zadražil – Klíma, Čech, Spáčil – Čmelík, Kučera, Kaštánek (46. Čihák), Krejčí (61. Horák) – Juliš, Vašulín (61. Koubek), Pilař (76. Hais).



Reportáž

Dva góly a červená karta. Votrokům poločas nevyšel

Hradec začal utkání aktivně a vypracoval si hned ve 2. minutě standardní situaci, jenomže zaskakující kapitán Ladislav Krejčí ji poslal na zadní tyč, kde nikdo z Votroků nebyl. Jinak ale oba mančafty moc nekombinovaly a spíše se snažily nakopávat na své hrotové útočníky. Ve 13. minutě se po jednom takovém nákopu do křídla dostala Mladá Boleslav před vápno, kde zůstal úplně volný Kadlec, který střelou donutil k zákroku Zadražila, jenomže u dorážky byl první Daniel Mareček a poslal domácí do vedení.

Boleslavští byli rázem výrazně lepší a o pár minut později mohli zvýšit na 2:0. Po rohovém kopu Matějovského, který byl prodloužen na přední tyči, zůstal na té zadní Sakala úplně sám, ale míč měl za sebou, takže vysoko přestřelil. Votroci měli problém ve středu hřiště a nedařila se jim kombinace. Až ve 36. minutě všechno skvěle načasovali Krejčí s Pilařem a Daniel Vašulín měl ve vápně tutovku, kterou však narval do brankáře.

Dvě pohromy na Východočechy ještě čekaly. Ve 42. minutě se Jakub Klíma těsně před vápnem opřel o unikajícího Jawa a kopl ho do lýtka, čehož si všiml VAR a doporučil udělit červenou kartu. Sudí Berka se s tímto rozhodnutím ztotožnil a černo-bílí šli do deseti. V nastavení navíc domácí přesilovku využili a opět to bylo z dorážky. Zadražil skvělým zákrokem míč poslal jen na vápno, kde stál Dominik Kostka a procedil míč do sítě. Hradec tak po poločase prohrával o dvě branky a navíc měl o muže méně.

Ve druhé půlce oba týmy proměnily penaltu

Do druhého poločasu hradečtí trenéři vystřídali a poslali na plac po dlouhé přestávce Filipa Čiháka, který byl okamžitě v obraně znát. Ani on však nezabránil situaci z 52. minuty, kdy Lukáš Čmelík zfauloval ve vápně Andreje Kadlece a rozhodčí nařídil pokutový kop. Ten si vzal na svá bedra Marek Matějovský a chladnokrevně počkal na pohyb Adama Zadražila.

V tu chvíli to z Votroků spadlo a uvolněná atmosféra byla cítit i z hradeckých příznivců, kteří vytvářeli neskutečnou atmosféru. V 60. minutě nechybělo mnoho, aby je Daniel Vašulín rozjásal, ale z těžké pozice bránu překopl. O 10 minut později se na druhé straně uvolnil dobře hrající Lamin Jawo, ale jeho technický pokus levačkou mířil o kousek vedle šibenice.

V 83. minutě Hradec zahrával rohový kop a ve skrumáži právě Jawo přišlápl nohu Filipu Čihákovi. VAR opět hlavnímu sudímu napověděl a ten přisoudil penaltu i Votrokům. Alespoň čestný zásah tak zaznamenal Lukáš Čmelík, který penaltu kopl zkušeně doprostřed. V posledních minutách ještě hráči donutili rozhodčího vytasit karty na obě strany, ale nic dalšího zajímavého už se nestalo. Hradecká cesta za Evropou tak skončila těsně před vytouženým cílem. 

Ohlasy

Hodnocení Davida Holoubka

„Do utkání jsme dobře vstoupili. Myslím, že jsme ho celou dobu měli pod kontrolou. Byli jsme lepším týmem, který si šel za vítězstvím. Zaslouženě jsme vyhráli. Chtěl bych poděkovat celému týmu, jak k tomu dnes přistoupil, a že si v takhle těžkém zápase vybojoval výhru.“


Hodnocení Davida Horejše

Fotogalerie

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Textový přenos z utkání

ON-LINE: Tisková konference FC Hradec Králové před startem Chance Ligy

Rozhovory

S kluky si rozumím na hřišti i mimo něj, přiznává Matěj Náprstek

Aktuální zprávy

Chance Liga začíná! Pod Lízátka přijedou Teplice