Votroci nestačili na oslabenou Spartu a padli 1:3

8. 10. 2023   |   Lukáš Foff
Hradečtí fotbalisté měli od 20. minuty přesilovou hru, protože červenou kartu viděl Olatunji. Tou dobou však Pražané už vedli 1:0 a do konce první půlky ještě jednu branku přidali. Votroci nic nezabalili a naději vykřesal Václav Pilař, jenomže při snaze o vyrovnání si Východočeši nepohlídali brejk Sparty, který chladnokrevně zakončil Kuchta a tím definitivně rozhodl o výsledku.
11. kolo, neděle 8. 10. 2023, 15:00

FC Hradec Králové

AC Sparta Praha

1:3
0:2

Branky a nahrávky: 64. Pilař – 15. Karabec, 34. Karabec (Preciado), 71. Kuchta (Krejčí ml.).

Rozhodčí: Hocek – Kříž, Machač.

Žluté karty: 11. Olatunji, 20. Friis (mimo hřiště), 69. Wiesner.

Červená karta: 20. Olatunji (2. ŽK)

Držení míče: 52 % : 48 %. Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 3:5.
Rohy: 8:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 9:7.

Diváci: 9300 (vyprodáno).

FC Hradec Králové:

Bajza – Klíma, Ševčík, Čihák, Horák – Kodeš (70. Kučera), Dancák (46. Hais) – Harazim (46. Rada), Krejčí st. (83. Šašinka), Pilař – Vašulín.

AC Sparta Praha:

Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí ml. – Preciado (67. Wiesner), Kairinen, Sadílek (84. Laçi), Zelený – Karabec (67. Pešek), Haraslín (14. Kuchta, 84. Sejk) – Olatunji.



Reportáž

Sparta šla do deseti, i tak vedla o dvě branky

Hradec proti aktuálnímu mistrovi začal nebojácně a ihned si vypracoval rohový kop. Ten však rozehráli domácí na krátko a šanci si z něj nepřipravili. V 11. minutě ztratil Olatunji míč a pokusil se o návrat do obrany, ale za nevybíravý skluz na Pilaře obdržel žlutou kartu. Ve 14. minutě musel střídat zraněný Haraslín, do hry šel Kuchta a o půl minuty později mohl oslavovat se svým spoluhráčem.

Adam Karabec míč přebral po útoku z pravé strany zhruba na penaltě a levou nohou zamířil přesně k tyči. O čtyři minuty později přišla pro Spartu druhá špatná zpráva. Olatunji uprostřed hřiště po souboji se Ševčíkem obdržel druhou žlutou kartu a musel se pakovat do sprch. Východočeši se nadechli a ve 24. minutě střílel z hranice vápna šajtlí Pilař, jenomže netrefil Vindahlovu branku.

Ve 27. minutě se po dlouhém autu dostal k zakončení bývalý hradecký hráč Jaroslav Zelený, ale poslal míč jen nad bránu. Ve 34. minutě však Pražané dobře otočili hru a nikým nehlídaný Adam Karabec se zjevil v totožné pozici jako při prvním gólu a s přispěním teče zamířil do stejného místa i podruhé – 0:2. V úplném konci poločasu domácí pořádně tlačili a do vápna létaly centry, jenomže sparťanský gólman zasahovat nemusel.

Pilař nabudil vyprodaný Malšák, ale Kuchta zpečetil výhru Sparty

Václav Kotal udělal do druhého poločasu dvě změny v sestavě a Danielu Vašulínovi na hrotu přibyl parťák Daniel Hais. Přesto po příchodu z kabin šla do první šance Sparta, ale Zeleného skvěle pohlídal Čihák. V 54. minutě se rýsovala příležitost na hattrick pro Karabce, ale pod nohy mu přijel Ševčík. Z následného kontru střílel levačkou Horák a Vindahl si musel připsat první složitější zákrok.

V 64. minutě ožil celý nový Malšák, který byl poprvé ve své kratičké historii kompletně vyprodaný. Po nástřelu Jakuba Rady do vápna míč propadl k brankáři Pražanů, který jej vyrazil jen před sebe a skvělý důraz předvedl Václav Pilař, který míč doslova procpal do sítě. Hradec v tu chvíli hodně tlačil a rozhodně myslel na srovnání, jenomže to s rizikem přehnal až příliš.

V 71. minutě ztratili domácí míč na pravém křídle a Ladislav Krejčí okamžitě vysunul do úniku Jana Kuchtu, který chladnokrevně přeloboval Pavola Bajzu. Sparťané se uklidnili a o sedm minut později mohli své vedení ještě zvýšit, ale hradecký dlouhán v bráně si Kuchtovu kličku pohlídal a zasáhl nohou. Na konci základní hrací doby ještě z otočky střílel Vašulín, ale branku netrefil. Aktuální mistr tak zapsal tři body do tabulky za výhru 3:1.

Ohlasy

Hodnocení Václava Kotala

Hodnocení Briana Priskeho

„Naprosto zasloužené vítězství, i v oslabení jsme byli lepším týmem. Jsem velmi spokojený s výsledkem i předvedenou hrou. Červenou kartu Olatunjiho ani nechci komentovat, podle mě to rozhodčí neposoudil správně. Brzy po vyloučení jsme změnili rozestavení, což nám v dalším průběhu hodně pomohlo, záměr nám vyšel. Poradili jsme si i bez Birmančeviče, brzy se zranil Haraslín. Máme široký kádr, i další hráči dnes ukázali, jak jsou pro tým důležití.“

Fotogalerie

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Rozhovory

Cením si síly našeho týmu, přiznává Daniel Horák

Aktuální zprávy

Jízda směr Evropa nezpomaluje, Votroky čeká odveta na Hané

Mládež

Zlatí Votroci! Kategorie U12 slaví mistrovský titul