​Statistické ohlédnutí za podzimem #2

22. 12. 2021   |   FC Hradec Králové
V minulém dílu jsme se věnovali základním statistikám, které nasbírali hradečtí fotbalisté v prvních devatenácti kolech sezony. Tentokrát si posvítíme na detailnější čísla – počty soubojů a úspěšnost v nich, střely nebo standardní situace.

FAULOVANÍ VLKANOVA A MEJDR

Při detailním pohledu na statistiky se nejčastěji objevují tato dvě jména – Jan Mejdr a Adam Vlkanova. Oba se totiž po podzimní části dostali do desítky ligových fotbalistů, na které bylo spácháno nejvíce faulů. Vlkanova na šestém místě byl faulován 37x, jeho spoluhráč Jan Mejdr byl o místo za ním a vybojoval 36 přímých kopů.

Správný pravý bek musí být komplexní hráč, což statistiky Jana Mejdra potvrzují. Fyzicky nadstandardně vybavený Mejdr svedl z Votroků nejvíc soubojů, zúčastnil se 336 a 55 % z nich vyhrál. Dále se mu v ligové konkurenci podařilo se umístit na 11. místě v čistém odebírání míče. „Mejdži“ sklízel úspěchy také v čistě ofenzivním ukazateli – v počtu vyslaných křižných přihrávek se v lize řadí na bronzové umístění (70).

Playmaker Vlkanova byl velmi úspěšný v přihrávkách do pokutového území, vyslal jich 131, tedy třetí nejvyšší počet ve FORTUNA:LIZE. Že je nadprůměrným driblérem, dokládá 70 pokusů o obejití protihráče, což v ligovém srovnání představuje šesté místo.

SMOLAŘ VAŠULÍN

Dan Vašulín prožil raketový vstup do sezony, ale poslední branku vstřelil v září proti Pardubicím, pak se jeho gólový účet pozastavil. Že další góly nepřišly, se rozhodně nedá svést na nedostatek snahy. Vytáhlý útočník vyprodukoval 42 střel. V lize ho tento počet řadí na šesté místo. Mimochodem, kapitán Adam Vlkanova je v této tabulce na druhém místě s 46 střelami. V ligovém srovnání vynikl Vašulín i v jiném ukazateli, který však většině forvardů příliš radost neudělá – nejvíckrát ze všech nastřelil brankovou konstrukci. Naposledy v závěru posledního mače proti Spartě a celkem za podzim třikrát. O tom, že se Dan Vašulín rval o gól, svědčí i to, že zaznamenal v lize druhý nejvyšší počet faulů (38).

OBRANÁŘSKÝ PES JAKUB KLÍMA

Jakub Klíma, hráč hostující z Mladé Boleslavi, postupem sezony přebíral větší a větší zodpovědnost. Posledních šest zápasů dokonce nevynechal jedinou minutu. V obranných číslech však mezi hradeckými stopery zářil nejvíce. První příčka v týmu mu patří v procentu vítězných obranných soubojů – 64 % z nich skončil ziskem míče pro Hradec. Kraloval i ve vzdušných soubojích, kde byl tím úspěšnějším v 65 % případů. Stejně tak se mu z Votroků povedlo odebrat soupeři nejvíce míčů – 92, z toho 17 na soupeřově polovině, což je na obránce velmi slušné číslo.

SKVĚLÉ STANDARDKY

Důraz ve vápně a umění poradit si v rychlosti je specifickým jevem pro hru Votroků v uplynulém podzimu. Neslo to ovoce zejména ve využití standardních situací. Po pražské Slavii se z nich Hradečákům povedlo vstřelit nejvíce gólů. U celkových 24 vstřelených branek jich padlo hned 15 po standardní situaci, což je mezi kluby poměrově dokonce nejvíc. Již zmíněný Adam Vlkanova na tom má lví zásluhu, protože je v ligovém srovnání na druhé příčce ve standardkách zahraných do vápna soupeře.

Standardní situace však byly silnou stránkou černobílých také co se týče defenzivní činnosti. I v jejich bránění jim totiž patří druhá příčka, po standardkách inkasovali „jen“ pět gólů. Vzorný přehled při odvracení přímých nebo rohových kopů demonstruje i to, že proti Hradci nebyla jako proti dosud jedinému týmu nařízena penalta. Dobré bránění tedy bylo vždy v rámci fair play.

Na závěr se pojďme pro zajímavost podívat na to, kteří Votroci mezi sebou nejčastěji kombinovali:

Úvodní pohled na základní statistické údaje jsme pro vás připravili v tomto článku.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Prodej vstupenek a permanentek během měsíce srpna

Rozhovory

Za náš výkon se určitě nemusíme stydět, hlásí Adam Zadražil

Aktuální zprávy

Odveta za Evropu. Do Malšovic dorazí Mladá Boleslav