50 let od premiéry Jaroslava Hůlky v dresu Votroků

1. 3. 2023   |   Jiří Rádl, Petr Šatalík
Dnes, 1. března 2023, je to přesně 50 let od okamžiku, kdy hradecký dres poprvé oblékl Jaroslav Hůlka. Podle knihy Černobílá historie člen legendární jedenáctky Votroků. Podívejme se nyní na šikovného středopolaře očima kronikáře Jiřího Rádla.

Narodil se 1. července 1951 v Pardubicích a s fotbalem začínal v deseti letech v tehdejší Rudé hvězdě Pardubice. V jejím dresu hrál pod vedením trenéra Jaroslava Bolka dorosteneckou ligu, vojnu odehrál v Dukle Písek. Po skončení vojenské služby se chtěl vrátit do Pardubic (VCHZ), ale tam o talentovaného hráče neměli zájem, a tak nadějný fotbalista přijal nabídku trenéra Zdeňka Krejčího a zamířil v létě 1972 do Hradce Králové.

Tu sezónu hrál Hradec po pěti letech opět nejvyšší soutěž, podzim absolvoval v relativní pohodě, jen ho trápila zranění hráčů. V úvodu jara 1973 byli na marodce Rolko, Cerman a Kout. Trenér Krejčí vytvořil pro úvodní zápas na Spartě (prohra 1:2) zcela novou stoperskou dvojici z jedenadvacetiletých hráčů Hůlky a Zemana. Autor této vzpomínky tenkrát zápasu osobně přihlížel a dodnes si pamatuje hodnocení časopisu Gól, že mladí obránci Hůlka a Zeman nemají zatím víc než divizní zkušenosti. To tvrzení bylo pravdivé. Když ve třetím jarním kole prohrál Hradec v Bratislavě se Slovanem 0:7, bylo jasné, že změny musejí přijít. Zeman skončil na lavičce a Hůlka se přesunul do zálohy mezi Plocka a France. Trefa do černého.

Na fotografii je Jaroslav Hůlka druhý zprava.

4. dubna porazil Hradec VSS Košice 2:1, Hůlka ve středu hřiště zcela vymazal reprezentanta Polláka a bombou z voleje z pětadvaceti metrů rozhodl utkání. Pro mužstvo se stal na dalších 11 let nepostradatelným. Ligu si s Hradcem zahrál ještě v sezóně 1980-81, nechyběl v žádném ze třiceti zápasů, dal čtyři branky. Začínal v záloze s Plockem a Francem, pokračoval s Pečenkou, Fingrem a Ujcem, končil s Kotalem, Kličkou a Frýdou. První branku dal v dubnu 1973 košickému Švajlenovi, poslední v listopadu 1985 Kožíškovi v brance Ústí nad Labem. 24. listopadu 1984 nastoupil v Jablonci naposledy a pomohl k výhře 2:0.

V Hradci odehrál 277 zápasů a vstřelil 37 branek. 

Na obrázku je Jaroslav Hůlka v prostřední řadě druhý zleva.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Odveta za Evropu. Do Malšovic dorazí Mladá Boleslav

Sestřih ze zápasu

Sestřih utkání: FC Viktoria Plzeň vs. FC Hradec Králové

Aktuální zprávy

Víkendové výsledky Votroků