26. kolo e.Pojisteni.cz ligy: Votroci zajíždí do Karviné

29. 4. 2017   |   Redakce
První liga vstupuje do finále. Samozřejmě vrcholí i boj o setrvání v nejvyšší soutěži a zde se v posledních kolech na Votroky dotáhli jejich pronásledovatelé. Proto nedělní souboj v Karviné bude pro hradecký fotbal z hlediska záchrany hrozně důležitý. Boj o prvoligové body mezi MFK Karviná a FC Hradec Králové začíná v 17.00 hodin.

Jarní bodový zisk Votroků není zdaleka optimální. Zisk pouhých pěti bodů v deseti utkáních za jednu výhru a dvě remízy je přiblížil k týmům na sestupových místech. Ovšem forma Karvínských je podobná. Ti naposledy bodovali 11. března, když si všechny body za výhru 4:2 odvezli z Jihlavy. „My nejsme po posledních výsledcích v luxusní situaci. Domácí také procházejí určitým nepříjemným obdobím, co se výsledků týká, takže pro nás to bude z tohoto pohledu těžké utkání,“ říká k nedělnímu duelu Bohuslav Pilný.

Nejvyšší soutěž se ve městě u polských hranic hrála před návratem naposledy v roce 1999, tým se tehdy ještě jmenoval FC Karviná. Hned spadl a po čase mu hrozil krach – fotbalová práva od něj tedy koupil Městský fotbalový klub (MFK) Karviná, který vznikl v roce 2003, i když se hlásí k SK Fryštát, jenž se zrodil už na začátku dvacátých let minulého století.

Tým ze Slezska vstoupil jako nováček mezi elitu velice nenápadně. Vždyť ještě pár dní před startem soutěžního ročníku nebylo jasné, co s karvínským fotbalem bude. Zvlášť, když se do insolvence dostala známá těžební firma OKD, na jejíž podpoře je tamní klub existenčně závislý... Ovšem primátor města Karviné a předseda dozorčí rady klubu Jan Wolf jasně fotbalovému prostředí před prvním prvoligovým duelem vzkázal: „Za třináct let v klubu se mi nestalo, že bychom někomu něco nezaplatili. Pokusíme se sehnat dostatek partnerů, kteří by se chtěli spolu s Karvinou v první lize angažovat.“ Po necelé sezóně se ukazuje, že klub MFK Karviná dal dohromady poměrně silný a stabilní kádr včele s trenérem Jozefem Weberem.

Tým v zelenočerných dresech se po celou sezónu opírá hlavně o pětici hráčů, kteří nasbírali nejvíce startů, Jana Moravce (25), Lukáše Budínského (24), Marka Janečka (24), Jana Laštůvku (24) a Jana Hoška (23). Z nich je určitě největší ikonou, a to nejenom karvínské kopané, gólman Laštůvka, který prošel Bundesligou (VfL Bochum), Premier League (Fulhem FC, West Ham United) a hlavně evropskými poháry (FK Šachťor Doněck, Dněpr Dněpropetrovsk). V probíhající sezóně vychytal zatím 6 nul. V ofenzivě se Karviná opírají o střeleckou potenci Lukáše Budínského (6) a Marka Janečky (5). Ovšem nesmíme zapomenout na zimní posilu Tomáše Wágnera, který do Slezska zamířil z Jablonce. Tento útočný „bijec“ vyhrává v soupeřově pokutovém území většinu soubojů a je platným hráčem.

V jarní části e.Pojisteni.cz ligy na hřišti také dominuje Jan Šisler, středopolař, který oblékal černobílý dres FC Hradec Králové v sezónách 2012 – 2014. Honza se může v klubové statistice honosit největším počtem vyhraných soubojů, celkem 233. Dalším z "Votroků", který dnes hájí barvy slezského týmu, je Pavel Košťal. Ten určitě patří s 218 prvoligovými starty v české lize (Hradec Králové, Most, Liberec, Brno, Karviná), 60 v rakouské (Wiener Neustadt), 10 bundesligové (2. liga Habsa Rostock) k nejzkušenějším hráčům v sestavě soupeře.

MFK Karviná se od letošní sezóny může pochlubit zcela novým stadionem. Přestavba toho starého vyšla město zhruba na 300 milionů korun a má kapacitu 4 779 míst. Fanoušci před sezónou skoupili více jak padesát procent míst v podobě permanentních vstupenek a ti jsou platným dvanáctým hráčem týmu.

Řízením nedělního zápasu MFK Karviná – FC Hradec Králové byli pověřeni panové Houdek – Mokrusch, Boček.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Rozhovory

Jsem rád, že jsem se mohl vykoupit, usmívá se Filip Čihák

Tisková zpráva

Návrat jako hrom! Dres Votroků obléká Tomáš Petrášek

Aktuální zprávy

Votroci zamíří na východ, v neděli se představí v Ostravě