Zdenko Frťala: Na jaře bude nejdůležitější hlava

4. 3. 2021   |   FC Hradec Králové
Dlouhá zimní příprava je u konce, v sobotu Votrokům začíná jaro ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Hlavní trenér Zdenko Frťala u rozjezdu paradoxně nebude – zastavilo ho onemocnění, které v současnosti hýbe světem. „Zažívám to poprvé v životě, není to příjemná situace a nikomu to nepřeju,“ přiznává kouč v krátkém telefonickém rozhovoru. „Jaro bychom chtěli zakončit postupem. Musíme věřit sami v sebe, ve svoje kvality a v to, že jsme se v zimě připravili správně kondičně i psychicky,“ říká odhodlaně.

Byl jste spokojený s tím, co jsme stihli v zimní přípravě?

Byla typická dlouhá druholigová. Zase jsem byl rád, že jsme i v téhle době mohli odjet do Špindlu. Zahráli jsme si Tipsport ligu, prostor dostali i hráči širšího kádru, byli hráči na zkoušce... Jako vyvrcholení přípravy a vítanou možnost hrát na trávě jsem vnímal pohár v Plzni. Před startem soutěže to bylo dobré utkání.

S kádrem na startu jara jste spokojený? Neproběhlo moc změn, cílem byla hlavně stabilizace, že?

Nechtěli jsme dělat velké zásahy. Bohužel máme před startem soutěže zdravotní problémy v obraně, nicméně bereme to jako fakt a budeme věřit, že se zranění kluci dají co nejrychleji dohromady. Přišly tři posily – pokud jde o Michala Reichla, u něj jsme využili příležitost získat zkušenějšího gólmana, protože jsme měli před koncem přestupního termínu všechny brankáře zraněné. A on už má za sebou i postupovou sezonu. Ti dva cizinci měli tréninkové resty, spíš jim nějaký čas potrvá, než se dostanou do formy.

Jak je pro vás osobně i pro tým složité, že nemůžete být u rozjezdu jara?

Zažívám to poprvé v životě, není to příjemná situace a nikomu to nepřeju. Jsem v kontaktu se sportovním vedením a s asistenty. Každopádně být přímo u týmu, to nic nenahradí. Takhle telefonicky to není ono.

Za jednoznačný cíl pro jaro máme postup. Je tým připravený poprat se o něj?

Jít do soutěže s nálepkou favorita nezvládá každý tým ani každý hráč. To bude náš největší nepřítel – musíme být schopni sami sebe nastavit tak, že jsme favority, že s námi tak všichni počítají. Určitě se toho nezříkáme. Čeká nás čtrnáct nesmírně těžkých utkání, ani další mančafty neřekly poslední slovo a bohužel je všechno kvůli pandemii ještě méně čitelné. Můžete s něčím jít do soutěže, během týdne se může všechno otočit. Každopádně máme slušně poskládaný tým, a pokud nás nepotkají nějaké velké zdravotní problémy, rádi bychom tuto sezonu zakončili postupem.

Jednou už jste s Varnsdorfem postup vybojoval, nakonec jste ligu hrát nemohli kvůli nevyhovujícímu stadionu. Stadion se řeší i v Hradci...

To se sice řeší, ale dovolím si říct, že se to se situací ve Varnsdorfu nedá srovnat. I kdybychom postoupili a nemohli hrát na svém stadionu, určitě by se využila možnost hrát dočasně jinde. Určitě bychom se nezřekli šance hrát první ligu, to tady vůbec nepřichází v úvahu.

Poprvé jdeme do jara na prvním místě tabulky. Bude to hodně jiné?

Už jenom tím, že jdeme do jara jako lídr, to jiné bude. Z mého pohledu tam ale není zásadní rozdíl oproti tomu, když jsme byli třetí nebo čtvrtí. Hradec je pořád ve druhé lize vnímaný jako klub s ligovou historií – a to platí bez ohledu na to, jestli je první, nebo ne. Problém by byl, kdybychom se s tím neuměli vyrovnat. Musíme věřit sami v sebe, ve svoje kvality a v to, že jsme se v zimě připravili správně kondičně i psychicky. Z mého pohledu bude teď na jaře hlava ještě důležitější.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Aktuální zprávy

Votroci se vrací do Malšovické arény, v neděli přivítají Karvinou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar

×
Dnes v 16:30 | B tým
TJ Sokol Živanice
FC Hradec Králové B