Novotný a Záviška: Chceme si v Hradci zahrát ligu

30. 7. 2020   |   FC Hradec Králové
Jsou skoro jako dvojčata – a nejen proto, že pětadvacáté narozeniny oslaví v srpnu jen čtyři dny po sobě. Filip Novotný je rychlonohé levé křídlo, Jan Záviška využívá stejnou zbraň na druhé straně hřiště. „Chceme si v Hradci brzy zahrát ligu. Kdyby to bylo už po téhle sezoně, bylo by to nejlepší,“ říkají první dvě letní posily v dvojrozhovoru.

Jak jste se dostali do Hradce?

FN: Byli jsme v kontaktu před rokem, kdy o mě Hradec měl zájem, ale tehdy to nedopadlo. Letos jsem od Jihlavy dostal zelenou, Hradec měl zájem pořád. Jsem rád, že se to dotáhlo.

JZ: Když jsem šel před dvěma lety z Jihlavy do Bohemky, volal mi pan Sabou, ale nakonec jsem tehdy šel do Ďolíčku. Teď jsme se k tomu vrátili před koncem sezony a dotáhli jsme to.

Bylo to hektické? Volno mezi koncem sezony a začátkem přípravy netrvalo ani dva týdny.

FN: Trochu ano. Během čtrnácti dnů jsem musel zrušit podnájem v Jihlavě, najít si byt v Hradci, přestěhovat se... Nebyl úplně čas na to, abych si vydechl, ale hlavu jsem si snad stihl vyčistit.

JZ: My jsme měli přestávku ještě kratší, protože jsme ještě dohrávali zápas v Třinci. Na druhou stranu jsem rád, že jsem z fotbalu nevypadl, fyzicky se cítím dobře. Krátkou dovolenou jsem si užil s přítelkyní a s rodinou. Předtím byla karanténa, měli jsme pět týdnů individuálních tréninků. Během toho si člověk od fotbalu odpočinul až až.

Jak byste se představili hradeckým fanouškům?

FN: Asi rok a půl jsem v Jihlavě hrál beka, ale přišel jsem tam jako levý záložník. Na křídle se i cítím líp, protože můžu útočit. Charakterizoval bych se tak, že jsem rychlý a mám dobrou levačku. Neuhýbám ze soubojů.

JZ: Mám to podobně jako Filda, akorát na druhé straně. Většinou jsem nastupoval jako pravý záložník, jen ve Vlašimi jsem hrál spíš v útoku. Občas mě trenéři stavěli i na pravého beka, což úplně můj šálek kávy není. Budu ale rád za příležitost kdekoli, budu se ji snažit využít. Pokud jde o silné stránky, taky si myslím, že jsem vždycky byl rychlý. Jsem i dobře kondičně připravený. Souboje až tak mou silnou stránkou jako u Fildy nejsou, ale myslím, že nejlíp umím náběhy za obranu. Jsem na ofsajdové hraně, dokážu utéct – jenom to proměňovat. (usmívá se)

Filip podepsal smlouvu na tři roky, Honza přišel na půlroční hostování s opcí. Co od angažmá v Hradci čekáte?

JZ: Podle mě je to skoro to samé. Chceme co nejdřív postoupit do ligy. Kdyby to bylo už v téhle sezoně, bylo by to úplně nejlepší. Hlavně čekám, že v kabině potáhneme za jeden provaz, abychom si sedli s kluky. Za těch několik dní vypadá kabina super – je tady mladý houževnatý kádr, který chce bojovat. Kluci jsou běhaví, makají, mají chuť do tréninku. To se mi strašně líbí. Uvidíme, jak to bude šlapat se stadionem a na hřišti. Na něm se ukáže.

FN: Ty ses rozkecal, co mám teď říct? (směje se) Rozhodně beru Hradec jako krok nahoru, a protože mám smlouvu na tři roky, plánuju tady budoucnost. Byl bych taky rád, aby se nám podařilo co nejdřív postoupit a zahrál bych si s Hradcem ligu.

Honzo, zmínil jsi stadion. Jak se díváte na to, že dlouho čekáme na nový?

FN: To je těžké. Zázemí tady je skvělé i teď. Kdyby byl i stadion, přišli na něj lidi, bylo by to výborné. Podle mě je to potřebný krok, když chceme postoupit. Patří to k tomu.

JZ: Vidím to stejně. Dobrým příkladem je Karviná – mají krásný stadionek, najednou jsou v první lize... Nechodí jim pořád plný dům, ale mají pěkné zázemí i atmosféru. To nám tady chybí. My máme zázemí dobré, ale diváci by si ho zasloužili taky.

Jak si vybavujete zápasy proti Hradci? Jaký to byl soupeř?

FN: Když jsme tady hráli na podzim, byl jsem zraněný, tak jsem jen koukal. Pro mě možná dobře – kvůli výsledku 4:2. (směje se) Doma se nám s Hradcem dařilo všechno kromě zakončení. Měli jsme převahu, ale rozhodlo, že Hradec dokázal vyrovnat. Byl to těžký, běhavý a houževnatý soupeř.

JZ: My jsme sem s Vlašimí přijeli po sérii vítězství, byli jsme ve formě. Na některých klucích bylo vidět, že sem jedou s respektem. Zápas samotný byl dost vyrovnaný, hráli jsme dobře. Zasloužili jsme si remízu, Hradec na konci sezony nebyl v optimální formě. Ale hraje se na góly.

Jak vnímáte Hradec jako působiště? Honza má vazbu na region, Filip ne.

FN: Já ne. Bydlel jsem v Ústeckém kraji, pak v Jihlavě. Teď jsme se ale už přestěhovali sem, beru Hradec za svoje město. Věřím, že vazby získám. V kabině jsem některé hráče potkal v Ústí, některé v Jihlavě, ale víme o sobě všichni. Druhá liga je malá. (usmívá se)

JZ: Já to tady znám mnohem líp. Jsem z Hlinska, hrál jsem za Chrudim... Hradec byl vždycky nejlepší klub v regionu, mám pocit, že jsem sem dokonce mohl jít i do dorostu. Řešil to se mnou trenér v Chrudimi. Z Hlinska tady hráli Tomáš Bouška nebo Roman Jůn – toho jsem tady hned po svém příchodu viděl na plakátu. S ním se i dobře znám.

A bydlíte teď oba v Hradci?

FN: Ano, našel jsem si byt u nádraží. Ale město jsem ještě neprozkoumal, znám jen svůj byt, stadion a Lidl. (směje se)

JZ: Já zatím dojíždím z Hlinska, uvidíme, jak si to sedne.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Základní část jde do finále. Votroci vyrazí do Liberce

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků