60 LET OD TITULU: Skalpovaný Slovan

22. 5. 2020   |   FC Hradec Králové
Jde do tuhého – do konce ligy v sezoně 1959/1960 zbývají tři kola a na první Spartak Hradec Králové se dotáhli zkušení pronásledovatelé. Votroci čelí velké výzvě: zvládnou domácí utkání proti slovenskému velkoklubu Slovanu Bratislava, nebo podle všech očekávání o první příčku přijdou?

Liga se blížila do finiše. Černobílí i přes vysokou prohru v Ďolíčku stále drželi první místo se třiceti body, ale Dukla a Slovan Bratislava se dotáhly na dosah. Stále ještě největší favorité na zisk titulu měli 29, respektive 28 bodů a zkušenost pochopitelně hovořila pro ně. Jenže tou disponoval i Zástěra – a vymyslel řešení pro napjatou situaci. Hradec čekaly dva domácí zápasy v řadě, první z nich proti Slovanu. „Před nimi nás pan Zástěra kvůli odlehčení atmosféry vzal na soustředění do Lázní Bohdaneč. Hráli jsme tam ruské kuželky. Soutěžili jsme třeba o tři hrušky nebo jablka, lázeňští hosté se na nás chodili dívat. Přišlo i sto lidí,“ vybavuje si na tu dobu neobvyklý tah Pokorný.

Tři kola před koncem se ve středu 1. června představil v Hradci Králové Slovan Bratislava, který musel bodovat, porážkou by ztratil definitivní naději na zisk mistrovského titulu.

Trenér domácích Zástěra se ocitl v nezáviděníhodné situaci. Zraněný byl obránce Miroslav Andrejsek, rovněž útočník Zdeněk Macek, zastavenou činnost (absence v zaměstnání?) měl Bohuslav Tomášek a nemocný byl Ladislav Čermák. A tak se na lavičce náhradníků objevil i mladý František Kopečný.

Spartak Hradec Králové – Slovan Bratislava 2:1 (1:0)

24. kolo první fotbalové ligy, středa 1. června 1960

hřiště U Nemocnice, 16 000 diváků

Rozhodčí: Kusák

Branky: Kvaček, Černý

Hradec: Jindra – Runštuk, Hledík, Pičman – Krejčí Michálek – Buránský (Kopečný), Černý, Pokorný, Kvaček, Malík.

Slovan: Schrojf – Kiss, Popluhár, Čírka – Urban, Vengloš – Cvetler, Moravčík, Pažický (Bílý), Molnár, Balážík.

Již dlouho neviděl Hradec tak dramatické utkání. Obě mužstva hrála o hodně a byli to hosté, kterým patřil začátek. Pohroma pro domácí mohla přijít již ve 3. minutě, když Balážík – ač sám před brankou – nastřelil jen tyč. Potom se domácí vymanili z obležení, hru vyrovnali a od 15. minuty převzali iniciativu. Jejich výkon zdobila nezměrná bojovnost všech hráčů, kteří hráli proti zápasu v Ďolíčku jako vyměnění. Žádný míč pro ně nebyl ztracen. V 17. minutě Kvaček překvapil brankáře Schrojfa točenou přízemní střelou a získal domácím vedení. Spartak měl převahu do konce poločasu, skvělý Popluhár často zaskakoval za oba krajní obránce Kisse a Čírka. Hosté měli velkou příležitost v 36. minutě, kdy Pažický z pěti kroků přestřelil.

Po změně stran hosté vyměnili nemohoucího Pažického Bílým a domácí Buránského Kopečným. Bratislavští měli daleko šťastnější volbu, neboť Bílý patřil k nejlepším útočníkům na hřišti a přispěl k mohutnému náporu hostí. Jeho výsledkem byla vlastní branka Hledíka v 60. minutě, který si nešťastně srazil míč po střele Bílého. Hosté byli při chuti, mohutně útočili, ale domácí se obětavým výkonem ubránili.

V 77. minutě vykopl Popluhár míč z prázdné branky jen na nohu Kvačka, do jeho střely se vrhl Schrojf a znovu Popluhár, míč se odrazil k volnému Černému, který jej pohotově umístil do rohu bratislavské branky.

Tři minuty před koncem měl Bílý možnost vyrovnat, byl zcela sám před Jindrou, ten však jeho střelu vyrazil.

Rekordní počet diváků viděl rušný zápas, o jehož výsledku nebylo rozhodnuto ani pět minut před koncem. Hradec podržely spolehlivé zadní řady v čele s brankářem Jindrou a Hledíkem, který, až na vlastní branku, zahrál s obvyklým přehledem.

Slovan ztratil porážkou naději na titul, Votrokům z posledních dvou zápasů stačilo získat dva body.

„Skalní bratislavského Slovanu tajně doufali, že jejich mužstvo získá na hradecké škváře dva body. Mnoho k tomu nechybělo. Hlavně po vlastní brance Hledíka, který dokázal to, co se nepodařilo Moravčíkovi, Molnárovi a Bílému v těch nejvyloženějších pozicích, překonal vlastního brankáře a vyrovnal. Za stavu 1:1 měli hosté vítězství na dosah. Domácí však byli vytrvalejší,“ napsal Štart.

K černobílému titulu chyběly dva body.

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

PŘEDCHOZÍ TEXTY:

1. DÍL

2. DÍL

3. DÍL

4. DÍL

5. DÍL

6. DÍL

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Základní část jde do finále. Votroci vyrazí do Liberce

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků