Aleš Čvančara: Individuální tréninky nastavujeme tak, aby kluky bavily

19. 3. 2020   |   FC Hradec Králové
Už týden se hráči Fotbalové akademie FC Hradec Králové připravují individuálně v domácích podmínkách. Trenéři jim poslali plány a instruktážní videa, u žáků a přípravky rozjeli challenge na Instagramu, aby byl jednotvárný program pro kluky zajímavější. „Individuální tréninky jsou ve všech kategoriích v plném proudu, průběžně je vyhodnocujeme a upravujeme,“ říká šéftrenér akademie Aleš Čvančara.

Od minulého čtvrtka jsou pozastavené tréninky mládeže. Jak teď týmy akademie fungují?

Hned ve čtvrtek, když bylo jasné, že jsou pozastavené soutěže, jsme se sešli a domluvili jsme se s trenéry, jakým způsobem jsme schopní zajistit, aby na sobě děti dál pracovaly doma. Liší se to v jednotlivých kategoriích – pracujeme na věcech z Coerver Coaching, na dlouhodobě naplánovaném tréninkovém procesu. Díky tomu jsme na to mohli zareagovat.

Jak?

S trenéry přípravek jsme se domluvili, aby hráčům posílali videa – například ovládání míče, které můžou kluci dělat i doma v obýváku. Po víkendu mi volali trenéři, že to ještě povýšili, domluvili se a vymysleli pro kluky challenge. Kluci si kličky natáčejí, můžou je dávat na Instagram, takže komunikují i mezi sebou. Probíhá to formou soutěže: kluci natočí, co se jim povedlo, budeme to vyhodnocovat a odměňovat je průběžně, třeba po týdnu. Zapojili se do toho hráči od přípravek do starších žáků, tedy od U7 do U15.

Využili jste to, že jsou mladí hráči na sociálních sítích, a přizpůsobili individuální tréninky tak, aby je bavily...

Jednoznačně. Chceme, aby měli vlastní inspiraci, rozvíjíme i jejich vlastní nápady. Může to vypadat tak, že trenéři jsou bez práce, ale jsou pořád na telefonu, komunikují s hráči, vymýšlejí a nastavují plány. Mám radost z toho, jaké tady máme trenéry. Jsou to srdcaři, o své práci přemýšlejí a přicházejí s vlastními nápady.

Jak s hráči komunikujete? Každý je někde jinde...

I při normálním režimu máme skupiny na WhatsApp, něco jim posíláme do mailu, kluci jsou na Messengeru. Není to problém.

Hráčům rozesíláte i instruktážní videa s posilovacími cviky, že?

Ano. I během sezony máme nastavený individuální tréninkový proces směřovaný třeba na odstraňování svalových dysbalancí. Na tom pracujeme celý rok v dopoledních trénincích na ZŠ Sever, u dorostenců při zapracování před vlastními tréninky. Aniž bychom tušili, že taková nepříjemná situace nastane, začali jsme už od listopadu testovat dorostence u fyzioterapeuta, pana Mikana. Z výstupů jsme zjistili, že určité problémy jako zkrácené hamstringy máme, takže Venca Divecký (kondiční trenér mládeže – pozn. red.) s panem Mikanem připravili soubor cviků, které jsme hráčům rozeslali s videem a přesným popisem. Některá videa jsou v angličtině, takže dorostenci si zároveň procvičí i cizí jazyk. Nikdy nevíte, kdy se jim to bude hodit.

Tréninky dorostenců jsou tedy postaveny víc na odstraňování svalových dysbalancí?

U dorostenců tréninky vycházejí z dlouhodobých plánů. Liší se jen v nuancích pro určité hráče, kteří třeba místo posilovacích cviků pracují na stabilitě, protože mají problémy s kotníky. Poslali jsme jim individuální plány a chceme vědět, jak k nim přistupují. Takže když si jdou zaběhat, přes aplikaci v mobilu zjistíme, kolik toho naběhali a v jaké intenzitě. Každý hráč má tréninkový deník, který nám posílá jednou týdně. Je tam přesně popsané, jestli pracoval s míčem a jak dlouho, jestli se protahoval, jestli si byl zaběhat... Samozřejmě to hráčům nemůžeme ani nechceme přikazovat, protože mají svoje rodiče – a pokud rodič řekne, že dítě bude po celou dobu karantény doma, nemůžeme je posílat běhat ven mezi ostatní lidi.

Tenhle stav trvá zatím jen pár dní. Máme už za tu dobu nějakou zpětnou vazbu od hráčů?

Je to strašně krátce, plány jsme museli dopodrobna připravit. Máme spoustu svých natočených videí, k tomu i nový přístup do Coerveru, firma nám jako partnerskému klubu poslala materiály, se kterými můžeme pracovat. Dalších iks videí je v systému XPS od FAČR. Podkladů tedy máme hodně a je na trenérech, jak si s nimi pohrají. U dorostenců to bylo složitější, protože jsme tréninkové plány vypracovali narychlo na základě všech našich testovacích baterií. Klukům je posíláme dnes, do té doby věděli, co mají dělat. V pondělí od nich dostaneme tabulky, každý trenér je bude muset u každého hráče projít, vyhodnotit, volat jim, co mají změnit, upravit... Uvidíme, jak dlouho to bude trvat – máme to připravené na čtyři týdny, ale chceme průběžně dělat úpravy, aby to pro kluky nebylo jednotvárné.

Informací je málo, nařízení vlády den ze dne mění podmínky. Máme nějaký výhled, co budeme dělat dál?

Nemáme. Nikdo z nás na to není odborník, jednoznačně budeme dodržovat to, co vyjde z vlády, od UEFA, od FAČR. Osobně si dost dobře nedokážu představit, že by sem hráči začali jezdit dřív, než jim začne škola. Mimohradeckých fotbalistů máme hodně, někteří sice můžou bydlet na internátu, ale máme i takové, kteří dvacet třicet kilometrů dojíždějí. To, že by sem hráč měl přijet na trénink a strávit hodinu a půl v prostředku hromadné dopravy, si představit neumím. Tohle bude na domluvě s rodiči – jejich vůli stoprocentně respektujeme.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Aktuální zprávy

Votroci se vrací do Malšovické arény, v neděli přivítají Karvinou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar