Zdenko Frťala: Sport je nevyzpytatelný. O baráž se popereme

17. 5. 2019   |   FC Hradec Králové
Votroky čeká v předposledním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY derby v Pardubicích. Ten zápas má tradiční náboj bitvy o krále východních Čech, navíc Hradeckým stále jde o naději na barážové místo. V současnosti ho drží Brno s dvoubodovým náskokem. „Zbraně neskládáme, je spousta případů, kdy závěr boje o titul nebo o postup některý tým nezvládl. Není nejmenší důvod k tomu, abychom to zabalili a nepoprali se o to,“ burcuje Zdenko Frťala.

Hradečtí fotbalisté stále bojují o umístění zaručující účast v baráži. Brno, které je v současnosti třetí, má dvoubodový náskok a lepší bilanci vzájemných zápasů. Hradecký trenér má ale sám zkušenost s tím, že je potřeba rvát se až do konce. V sezoně 2007/2008 byl asistentem trenéra ve Spartě, která měla tři kola před koncem čtyřbodový náskok před druhou Slavií... „Jsou to nepříjemné vzpomínky. V posledních třech kolech jsme hráli jsme dvakrát doma, ale stejně jsme titul nezískali. Když jsem teď viděl Slavii s Jabloncem, vzpomněl jsem si na tu situaci. Slavia to ale dokázala zvrátit a ten možná nejdůležitější krok udělala. Sport je nevyzpytatelný, a dokud není definitivně rozhodnuto, musíme se o to poprat,“ loví v paměti Zdenko Frťala.

Jeho tým udržel naději díky výhře proti Ústí nad Labem v minulém kole, ve kterém na soupisce Hradce z různých důvodů chybělo sedm hráčů. Zranění se pro duel v Pardubicích do pořádku nedali, naopak se vrací Jakub Martinec a Miloš Kopečný, kteří nebyli k dispozici kvůli disciplinárnímu trestu. „Jsem rád, že hráči, kteří nastoupili, nahradili ty absentující adekvátně, že jsme zápas s Ústím zvládli. To je důležité, ale neznamená to, že v Pardubicích nastoupíme ve stejné sestavě,“ přemýšlí Frťala. „Potřebuju každého hráče, sestava je pak otázkou aktuální formy nebo taktického záměru. Před každým zápasem se částečně přizpůsobujeme způsobu hry soupeře, takže určité změny budou i v Pardubicích,“ naznačuje. Chybět mu bude i Filip Firbacher, který si jede plnit reprezentační povinnosti.

V sobotním derby se proti Hradci postaví soupeř, který se až do závěrečné fáze sezony rovněž držel v boji o baráž. „Za tu dobu, co je v Pardubicích pan trenér Krejčí, se ve druhé lize adaptovaly a poslední tři roky se pořád pohybují ve vrchních patrech tabulky. Svou hru mají založenou na zkušených hráčích Šejvlovi, Jeřábkovi, Petráňovi, Fouskovi... Jsou schopní potrápit favority, na druhou stranu ale taky ztrácet body se slabšími soupeři. V posledním zápase v Táborsku brzy vedli 3:0, pak ale možná přišlo sebeuspokojení a byli rádi za bod,“ hodnotí hru soupeře hradecký trenér.

Ten zároveň věří, že bouřlivá atmosféra derby jeho mužstvo vybičuje na maximum. „Nečeká nás nic lehkého. Ale atmosféra, kterou derby mívají, bude pro kluky motivující, aby odevzdali maximum svých schopností. Soutěž se blíží k závěru, každý bude chtít ze sebe dostat poslední zbytek sil,“ burcuje svěřence. „Když hráč vstoupí na hřiště a vnímá bouřlivou atmosféru, adrenalin pumpuje víc. Věřím, že kluci se na to těší a budou chtít ukázat hrdost na to, že můžou nosit hradecký dres.“

Utkání FK Pardubice – FC Hradec Králové se hraje na stadionu Pod Vinicí a výkop má v sobotu 18. května v 15:00. Informace pro hradecké fanoušky, kteří pojedou přímo na zápas, najdete ZDE.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Votroci vkročí do klíčové fáze sezóny! V neděli hostí Karvinou

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar

×
Dnes v 16:30 | B tým
TJ Sokol Živanice
FC Hradec Králové B